ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت دسته‌ای از ارتودنسی‌هایی است که توسط بیمار قابل جا به جایی نبوده و بایستی تا انتهای دوره درمانی، در جای خود باقی بمانند. این نوع ارتودنسی را باید رایج‌ترین نوع از درمان‌های مشابه خود دانست که به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهمترین مزیت این روش، عدم نیاز به همکاری بیمار در طول روند درمان است.

ارتودنسی ثابت چیست

ارتودنسی را باید اصلی‌ترین درمان برای رسیدگی به ناهنجاری‌های فک و دندان در نظر گرفت. در این روش، برای اصلاح جایگیری دندان‌ها درون استخوان فک، نگین‌هایی روی دندان چسبانده و به وسیله‌ی سیم مخصوص ارتودنسی، ثابت می‌شوند. این نگین‌ها که به آن‌ها براکت گفته می‌شود، ممکن است لازم باشد تا دو سال یا بیشتر روی دندان‌ها باقی بمانند.

در طول درمان ارتودنسی، با فشار آوردن (باندینگ) روی رباط پریودنتال که ریشه دندان‌ها را احاطه کرده، جای دندان‌ها به تدریج اصلاح خواهد شد.

انواع براکت ارتودنسی

به واقع، براکت را باید اصلی‌ترین جزء در ارتودنسی دندان‌ها معرفی نمود. این براکت‌ها شامل دو جزء اصلی موسوم به بریس و سیم ارتودنسی است. وظیفه‌ی این دو جزء وارد آوردن فشار روی دندان‌ها طی فرآیند موسوم به باندینگ می‌باشد. مهمترین انواع براکت‌های موجود در سیستم درمانی کشور شامل این موارد هستند.

  • براکت فلزی
  • براکت لینگوال
  • براکت خود باز شونده یا براکت دیمون
  • براکت سرامیکی
  • براکت پلاستیکی

تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک

یکی از روش‌هایی که برای راحت‌تر کردن تحمل ارتودنسی ابداع شد، استفاده از ارتودنسی‌های متحرک بود. در این متد، از فک بالا و پایین قالب‌هایی تهیه شده و بر اساس آن، پلاک‌هایی برای دندان‌ها ساخته می‌گردد. مزیت اصلی این نوع ارتودنسی، قابلیت خارج کردن آن هنگام غذا و مسواک زدن است.

همچنین توصیه می‌شود تا از این نوع ارتودنسی برای موارد خفیف انحراف دندان‌ها در استخوان فک بهره برده شود. چنین مواردی بیشتر برای کودکان و نوجوانان مصداق دارد و بزرگسالان باید از ارتودنسی‌های ثابت برای درمان و بهبود شرایط دندان‌های خود استفاده کنند.

مراحل درمان ارتودنسی ثابت

برای شروع درمان به کمک ارتودنسی ثابت، باید ابتدا به دندانپزشک متخصص مراجعه و اجازه دهید تا ایشان برای وضعیت دندان‌های شما ارزیابی اولیه‌ای را انجام دهند. در صورت صلاحدید، می‌توانیم درمان را آغاز کنیم. برای نیل به این هدف در مرحله نخست، براکت‌های لازم از نوع مد نظر، روی دندان‌ها چسبانده خواهند شد.

در ادامه، سیم نازکی از میان آن‌ها عبور داده شده و به کمک یک کش، ثابت نگاه داشته خواهد شد. این سازمان می‌تواند به صورت‌های مختلفی اجرا شود. مثلا برخی از ارتودنسی‌های ثابت، پشت دندان‌ها قرار داده شده و برخی دیگر، به صورت‌های گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. پس از نصب ارتودنسی، از بیمار خواسته می‌شود تا ماهی یکبار برای ویزیت مجدد مراجعه کند.

معمولا روند درمانی در ماه‌های اولیه با شتاب خوبی به پیش خواهد رفت. در موارد معدودی که شدت انحراف بالا است، ممکن است ناچار شویم تا برای کمک به روند درمان، حداقل یکی از دندان‌ها را بکشیم. البته این حالات استثنایی بوده و معمولا بدون عارضه خاصی، دندان‌ها شروع به حرکت به سر جای طبیعی خود خواهند نمود.

عوارض ارتودنسی

مانند هر درمان دیگری، ارتودنسی ثابت هم می‌تواند عوارض ثانویه‌ی خاصی را برای بیمار به همراه داشته باشد. معمولا مهمترین این عنارض، شامل احساس درد خفیف و مزمن، یا احساس کردن تیزی انتهای سیم در لثه‌ها است. سیم یاد شده ممکن است برخی اوقات موجب ایجاد خراش و زخم روی لثه شود.

برای جلوگیری از این موضوع بهتر است در صورت احساس سیم روی لثه‌ها، بلافاصله برای کوتاه کردن آن به دندانپزشک مراجعه کنید. برای جلوگیری از این امر، بهتر است تا از موم‌های نرم کننده استفاده کنید. همچنین ارتودنسی ثابت نیاز به رسیدگی‌های منظم دیگری هم دارد.

مثلا، ر دوران استفاده از ارتودنسی ثابت باید به یاد داشته باشید که دندان‌های شما بیش از هر وقت دیگری در معرض پوسیدگی قرار دارند. بنابراین باید با دقت –و البته ملاحظه- بیشتری مسواک بزنید. علاوه بر آن استفاده از دهانشویه و نخ دندان مخصوص ارتودنسی توصیه شده است.

به یاد داشته باشید که در صورت شکست خوردن درمان ارتودنسی، ممکن است ناهنجاری دندان‌ها شدت بیشتر بیابد. این موضوع گذشته از موارد نادری همچون کوتاه شدن ریشه دندان‌ها در اثر درمان نادرست است. برای جلوگیری از چنین عوارضی بهتر است تا از ابتدا، به بهترین دندانپزشک و ارتودنتیست که در دسترس شما قرار دارد مراجعه کنید.

دکتر رضا فرجی، مـتـخـصـص ارتــودنـسـی و درمـان نـاهـنـجـاری هـای فـک و صـورت هستند و از سابقه و تجربه‌ی درخشانی در امر درمان ناهنجاری‌های فک و صورت برخوردارند. ایشان همچنین دارای دارای بـــورد تــخــصــصی بوده و عـضـو هـیـت علـمـی دانـشـگـاه عـلـوم پـزشـکـی بـابـل نیز می‌باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن‌های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

مـازنـدران آمــل

روبروی اداره برق ساختمان پزشکان بصیرت طبقه اول

01144442100

تـلـفـن مـطـب

سـاعـات کار

شنبه - چهارشنبه : 15:00 - 21:00

سـاعـات کار

پنجشنبه : 09:00 - 12:00